ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ ΤΟΥ ΟΜ.ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΔΗ

ΨΗΦΙΣΜΑ

Η Σχολή Επιστημών Υγείας  του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών με βαθιά οδύνη πληροφορήθηκε την απώλεια του

ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΙΔΗ

Ομότιμου Καθηγητή της Ορθοπαιδικής της Ιατρικής Σχολής

O Ομότιμος καθηγητής Γεώργιος Χαρτοφυλακίδης σπούδασε στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Το 1965 εξελέγη Υφηγητής στην έδρα της Oρθοπαιδικής και το 1969 Τακτικός καθηγητής. Διετέλεσε διευθυντής της Oρθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών από το 1969 έως το 1994. Το 1978 ίδρυσε το Ερευνητικό Κέντρο "Θ. Γαροφαλίδης".

Κατά τα 35 χρόνια της θητείας του στο Πανεπιστήμιο δίδαξε χιλιάδες φοιτητές και συνέγραψε για τη διδασκαλία τους τρία βιβλία. Επίσης, διετέλεσε Πρόεδρος της Ελληνικής Oρθοπαιδικής Εταιρείας το 1969, Πρόεδρος του Κολεγίου των Ελλήνων Oρθοπαιδικών από το 1983 έως το 1988 και Πρόεδρος της Ανωτέρας Σχολής Φυσικοθεραπείας από το 1969 έως το 1982. Κατά καιρούς κατείχε υψηλές διοικητικές θέσεις σε πολλά νοσοκομεία και ιδρύματα (ΚΑΤ, Τσαγκάρη, Συγγρού, Παιδιατρικό Πεντέλης) και διετέλεσε μέλος διαφόρων Επιτροπών για θέματα υγείας και εκπαίδευσης. Υπήρξε μέλος πολλών Επιστημονικών Εταιρειών, όπως της Ελληνικής Oρθοπαιδικής Εταιρείας, της Ελληνικής Χειρουργικής Εταιρείας, της  American Orthopaedic Association, της British Orthopaedic Association και του American College of Surgeons. Έλαβε μέρος σε εκατοντάδες Ελληνικά και διεθνή Συνέδρια με ανακοινώσεις και ομιλίες και υπήρξε επισκέπτης ομιλητής πολλών Πανεπιστημίων και Νοσοκομείων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Η ταξινόμησή του, της συγγενούς παθήσεως του ισχίου στους ενήλικες (Hartofilakidis classification of congenital hip disease in adults), χρησιμοποιείται σήμερα στα μεγαλύτερα Oρθοπαιδικά Κέντρα του κόσμου.

Εκτιμώντας το ήθος και την προσφορά του στην Επιστήμη, η Σχολή Επιστημών Υγείας αποφάσισε ομόφωνα:

α. Να εκφράσει θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

β. Να δημοσιεύσει το ψήφισμα αυτό στην ιστοσελίδα της Σχολής και του Ιδρύματος.

Ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας

Εμμανουήλ Α. Πικουλής