ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ

ΕΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΟΙΜΩΞΗ COVID-19

Επιδημιολογική μελέτη για τη λοίμωξη Covid-19

Αγαπητές και Αγαπητοί Συνάδελφοι, Συνεργάτες και Φοιτητές,

Η ερευνητική μας ομάδα, στο Τμήμα Φαρμακευτικής, σε συνεργασία με πανεπιστήμια του εξωτερικού, συμμετέχει στη διεξαγωγή μίας αναδρομικής μελέτης σχέσεως θεραπείας - αποτελέσματος (Retrospective treatment – outcome study - RTO) σχετικά με την αποτελεσματικότητα των μέτρων πρόληψης και θεραπείας των συμπτωμάτων του νέου κορονοϊού (CoViD-19) στον Ελληνικό πληθυσμό.

Η συγκεκριμένη μελέτη περιλαμβάνει τη συμπλήρωση ενός ανώνυμου ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου επιδημιολογικού χαρακτήρα, με στόχο τη συλλογή δεδομένων σχετικά με τη διαχείριση της πανδημίας από το ευρύ κοινό. Το ερωτηματολόγιο περιλαμβάνει ερωτήσεις αναφορικά με τα μέτρα πρόληψης της λοίμωξης από τον CoViD-19, καθώς και τις θεραπευτικές πρακτικές που χρησιμοποιήθηκαν για τη ίαση των ήπιων τουλάχιστον συμπτωμάτων της νόσου.

Ο συγκεκριμένος τύπος μελέτης, αποσκοπεί στη διερεύνηση της σχέσης μεταξύ θεραπείας και έκβασης της νόσου και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν με επιτυχία σε εθνοφαρμακολογικές μελέτες για την ανάδειξη πιθανών ανθελονοσιακών παραγόντων (υποσημειώσεις: 1, 2, 3). Η αποτελεσματικότητα ανάλογων ερευνών έγκειται στη συλλογή πληροφοριών από έναν μεγάλο αριθμό συμμετεχόντων και συνεπώς η συνεισφορά όλων είναι πολύτιμη.

Εφόσον επιθυμείτε, θα σας παρακαλούσαμε να συμμετάσχετε. Μπορείτε να συμπληρώσετε το ερωτηματολόγιο που θα βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο. Σας καλούμε να προωθήσετε το σύνδεσμο σε οποιοδήποτε μέλος του οικογενειακού και φιλικού σας περιβάλλοντος θα ενδιαφερόταν να συμμετάσχει.

Τονίζουμε ότι η συμμετοχή σας είναι εθελοντική και ανώνυμη και θα υπάρξει πλήρης προστασία των προσωπικών σας δεδομένων (Γενικός Κανονισμός 2016/679 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου).

pharma.unige.ch/limesurvey/index.php/325429

Ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας.

Υπεύθυνη για την Ελλάδα
Επίκουρη Καθηγήτρια Χαλαμπαλάκη Μαρία
mariahal@pharm.uoa.gr

 
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της έρευνας: www.rtocovid19.com


1. Willcox ML et al. A «reverse pharmacology» approach for developing an anti-malarial phytomedicine. Malaria Journal, 2011, 10 (Suppl 1): 8. • 2. Diallo D. et al. Malaria treatment in remote areas of Mali: use of modern and traditional medicines, patient outcome. Trans R Soc Trop Med Hyg. 2006 Jun;100(6):515-20 • 3. Graz B. et al. Retrospective Treatment‐Outcome as a Method of Collecting Clinical Data in Ethnopharmacological Surveys in Ethnopharmacology, 2015: 251-61, ISBN: 9781118930748.